Bugün sizlere unutulmuş meslekleri tanıtacağım.
NALBANTLAR:At, eşek, katır gibi binek hayvanlarının toynaklarına nal çakma zanaatıdır.
AŞLAMACILIK:Aşlama meyan kökü adı verilen bitkiden yapılır. Meyan kökü kurutulup kazanda kaynatılır. Daha sonra soğutulup süzülür. Şeker katılıp şerbet haline getirilir. Soğuk içilir. Özel semaverlerde taşırlarmış.
meyan kökü |
HALLAÇLIK:Yünü ve pamuğu yay ve tokmak gibi özel aletlerle kabartma işidir.
ISTAR DOKUMACILIĞI:Ağaç ya da demirden yapılmış olup çul, çuval.heybe, kilim dokumaya yarayan bir el tezgahıdır. El tezgahlarında bu malzeme dokunurken ön yüzlerine geleneksel Türk motifleri işlenir.
ÇERÇİCİLİK:İğneden ipliğe, boncuktan oyuncuğa her türlü nesneyi binek hayvanının üzerinde köy ve mahalle mahalle dolaşıp satan seyyar satıcılara denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder