15 Mart 2016 Salı

Cümle ve Kelime Grupları

       Seslerin bir araya gelerek anlamlı bir bütün oluşturmasına "kelime" denir. Bu kelimeler ve cümleler olmasa biz kendimizi izah edemezdik. Tabiatımız gereği cümle kurmaya ihtiyacımız var. Çünkü herşey paylaştıkça çoğalır. İnsanların bildiklerini paylaşma ihtiyacı vardır. Bu şekilde dil ortaya çıkmıştır.
       Dil kendi kendine şekillenir, oluşur. Kimse ona müdahale edemez. Yabancı kelime geirmesin diye uğraşmanızın bir anlamı yoktur. Çünkü dil kendi yolunu çizer.
       Kelimeler bizim dygularımız sonucu bir cümlede toplanır. Hangi kelimelerin bir araya geleceğine duygu ve düşüncelerimiz karar verir. Kelimeler düşüncelerimizin ve duygularımızın dostudur, ifade ediliş biçimidir. Onlar olmadan duygular tercümansız kalır. Belki de kelimeleri duygularımız oluşturdu kim bilebilir?
        Kelimelerin yan yana sıralanması da grup olmaya yetmez. Aralarında anlam birliği olması lazım. Bu anlam birliği de ekler yoluyla ortaya çıkar.
        Kelime ve kelime gruplarından da cümle oluşur. Bu kelimeleri şairler yontar ve anlamlı, sanatlı bir cümle oluştururlar. Cümlenin ortaya çıkması için kelime gruplarına ihtiyaç yoktur. Çünkü cümle; Kelime,zaman eki,şahıs ekiyle oluşan bir yapıdır. Şairler bu cümlelere değişik anlamlar yüklerler. Her anlatım yolunu kullanırlar. Kimi zaman tabiattan alıntı yaparlar,kimi zaman olayları mübalağalı anlatırlar,kimi zamanda cümlelere estetik katarlar. Onlar kelimelerle bizden daha iyi oynarlar. Bizimde öyle olmamız içn dili iyi kullanmayı öğrenmemiz lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder