20 Nisan 2016 Çarşamba

Seyyid Vakkas Efsanesi-Giresun

Seyyid Battal Gazi Abdurrahman Gazi gibi Seyyid Vakkas'da Hz. Peygamber ile kan bağı bulunan bir savaşçı, serden geçtidir. İslam dinini yaymak ve cihat etmek için Karadeniz Bölgesini tercih etmiştir. Efsaneye göre Giresun'u almak için bir fındık kabuğuyla denizleri aşarak Giresun'a gelmiş; emrindeki bütün kuvvetleri de bir fındık içi ile günlerce beslemiştir.
Pontus Devleti'ne son vermek Karadeniz Bölgesine İslam dinini yaymak isteyen Sultan Fatih'in ordusuna katılıp onun Uç beyi olmuştur. Giresun Kalesinin deniz ile buluştuğu noktada yer alan Metamorphisis Kilisesine giderek burada gizlice bilgi toplamaya çalışır. Ancak ayine katılan Hristiyanlar tarafından fark edilmiştir Durumunun ortaya çıkması üzerine Hristiyan halk tarafından yakalanmak istenir. Ancak o savaşmayı tercih eder ve bu yüzden de bir kılıç darbesi kellesini kaybeder.
Mucizevi biçimde kopan kellesini kolunun altına alarak uzun süre savaşır ve çok sayıda düşman öldürür. Bu şekilde savaşarak kale eteğine kadar gelir. Bir kadının bu hali görüp hayret ile çığlık atması üzerine de sırrı ifşa edildiği için düşüp ölür. Bu olağanüstü olay halk hafızasında yer eder ve zamanla mezarı üzerine bir türbe inşa edilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder